/ ΙΚΤΕΡΟΣ ~ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗΣ

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΙΚΤΕΡΟΣ

ΗΛΙΑΔΗΣ Χ. ΜΑΡΙΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος
Τραπεζούντος 60 και Μεταμορφώσεως 23 (γωνία) 1ος όροφος
Καλαμαριά (απέναντι από τα Goodys)
Τηλ:2310441023 κιν:6946682983
                                                              e-mail:iliadismarios@gmail.com                                                                        blog:iliadismarios.blogspot.com

Σήμερα θα απαντήσουμε στις παρακάτω ερωτήσεις

Τι είναι η χολερυθρίνη;
Τι είναι τα χολικά οξέα;
Ποιος είναι ο ρόλος των χολικών οξέων;
Ποιες είναι οι κύριες αιτίες του ικτέρου από μη δεσμευμένη χολερυθρίνη;;
Τι είναι το σύνδρομο Gilbert;
Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Gilbert;
Γιατί  η καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να προκαλέσει ίκτερο; 
Ποια είναι τα αίτια του ίκτερου από συζευγμένη  χολερυθρίνη;
Πότε πρέπει να σκέφτεται κανείς την οξεία  ιογενή ηπατίτιδα σε περίπτωση ικτέρου;
Πότε σκεφτόμαστε την απόφραξη του χοληδόχου πόρου σε ίκτερο; 
Πότε σκεφτόμαστε τον καρκίνο του παγκρέατος ή του χοληδόχου πόρου σε  ίκτερο;
Γιατί ο υπέρηχος  είναι αναγκαίος σε περιπτώσεις ίκτερου;
Τι είναι η ενδοσκοπική παλίνδρομη χολαγγειογραφία;
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ERCP;
Τι είναι η διαδερμική χολαγγειογραφία;
Πότε πρέπει να κάνει εξέταση του χοληφόρου δέντρου;
Ποια πρέπει να είναι η στρατηγική διερεύνησης σε περίπτωση ανεξήγητου  ικτέρου;

Τι είναι η χολερυθρίνη;  (Σχήμα 1);

Χολερυθρίνη προκύπτει από τον καταβολισμό αίμης, κυρίως της αιμοσφαιρίνης. Στο πλάσμα του αίματος, μεταφέρεται, unconjugated, αδιάλυτο, συνδέεται με τη λευκωματίνη. Είναι συλληφθούν από τους ηπατοκυττάρων, συζευγμένα και απεκκρίνεται στη χολή. Συζευγμένη χολερυθρίνη είναι διαλυτό στο νερό. Στην περίπτωση των ηπατοκυττάρων τραυματισμού ή να εμποδίζει τη ροή της χολής, συζευγμένης χολερυθρίνης δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας στο πλάσμα.

6.2.2. Ποια είναι τα χολικά οξέα (Εικόνα 2);

Τα χολικά οξέα του ανθρώπου σχηματίζεται στο ήπαρ από την χοληστερόλη. Ο πρωταρχικός χολικά οξέα σχηματίζονται είναι χολικού και chenodeoxycholic οξέα. Και τα δύο σύμπλοκα συνέχεια εκκρίνονται στη χολή. 90% των πρωτογενών χολικών οξέων συζευγμάτων εκκρίνεται στη χολή είναι απορροφηθεί από το λεπτό έντερο. Το υπόλοιπο 10%, φθάνει στο παχύ έντερο, όπου, στο πλαίσιο της δράσης των βακτηρίων, που μετατρέπονται σε δευτερογενή χολικά οξέα: δεσοξυχολικού οξύ (από χολικό οξύ) και lithocholic (από chenodeoxycholic οξύ). Τα δευτερεύοντα χολικά οξέα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου που απορροφάται από το παχύ έντερο. Όλα τα χολικά οξέα (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια), επιστροφή στο ήπαρ μέσω της πυλαίας φλέβας.

6.2.3. Ποιος είναι ο ρόλος των χολικών οξέων;

Χολικά οξέα είναι τα απορρυπαντικά που κάνουν υδατοδιαλυτών διαιτητικών λιπιδίων: αυτές επιτρέπουν την υδρόλυση και την απορρόφηση των λιπών και των λιποδιαλυτών βιταμινών.

6.2.4 Ποιες είναι οι κυριότερες αιτίες του ίκτερου με unconjugated χολερυθρίνης;

Αυτό είναι το σύνδρομο Gilbert και υπερ αιμόλυση.

Ίκτερος είναι μέτριο κνησμό, και τα ούρα είναι σαφής, διότι μόνο το υδατοδιαλυτό συζευγμένη χολερυθρίνη μπορεί να περάσει στα ούρα. Ήπαρ δοκιμές, εκτός της χολερυθρίνης, ήταν κανονικές.

6.2.5. Τι είναι το σύνδρομο Gilbert;

Είναι μια γενετική ανεπάρκεια του ενζύμου χολερυθρίνης συνδυασμός στο ήπαρ.

6.2.6. Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Γκίλμπερτ;

νόσος Gilbert είναι κοινή, κληρονομικά, η οποία επηρεάζει περίπου το 5% του γενικού πληθυσμού. Πιο συχνά λανθάνουσα, μπορεί να εκδηλωθεί με ήπιες ίκτερο. Έξω από unconjugated υπερχολερυθριναιμία, ηπατικές εξετάσεις είναι φυσιολογικές. Θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς του καλοήθη, πιθανή εστίες ίκτερο κατά τη διάρκεια της νηστείας ή λοίμωξης. Δεν εξερεύνηση ή για την επιτήρηση που χρειάζονται.

6.2.7. Γιατί είναι η καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να προκαλέσει ίκτερο;

Υπάρχει μια υπερβολική παραγωγή της χολερυθρίνης, που προκύπτει κυρίως unconjugated υπερχολερυθριναιμία χωρίς bilirubinuria. Η αιμόλυση προκαλεί αναιμία, αύξηση του αριθμού των δικτυοερυθροκυττάρων και του σιδήρου του ορού, και μείωση haptoglobinémie.

6.2.8. Ποια είναι τα αίτια του ίκτερου με συζευγμένα χολερυθρίνης;

Οι περισσότεροι από ασθένειες του ήπατος και πολλές συστηματικές ασθένειες μπορούν να χαρακτηρίζεται από ή περιπλοκή με ίκτερο?

Όταν η βιολογική πτυχή είναι κυτταρολυτικής (αυξημένα κυρίαρχη τρανσαμινάσες), η πιο κοινή αιτία είναι μία οξεία ηπατίτιδα, ιογενείς, οινοπνευματώδη, τα ναρκωτικά. Μπορεί επίσης να είναι μια κίρρωση, αυτοάνοση ηπατίτιδα, η ηπατική οξεία ανοξίας.

Όταν η εμφάνιση είναι χολοστατική, οι πιο συχνές αιτίες είναι οι πέτρες στη χοληδόχο πόρο και τον καρκίνο του παγκρέατος. Μπορεί να περιλαμβάνει επίσης επαγώμενη ηπατίτιδα, καρκίνο ή άλλες αλλοιώσεις των χοληφόρων στένωση, πρωτοπαθή χολική κίρρωση.

Υπάρχουν χρόνια ίκτερο, πολύ σπάνια, κληρονομική κάποια οικογένεια, της οποίας μηχανισμός έχει πρόσφατα αποσαφηνισθεί από την ανακάλυψη της χολής μεταφορέων που συμμετέχουν στη χολή σχηματισμό και μεταλλάξεις των γονιδίων τους.

6.2.9. Πότε σκοπεύετε της οξείας ιογενούς ηπατίτιδας πριν ίκτερος (ίκτερος);

Στην περίπτωση του ίκτερου με συζευγμένα χολερυθρίνη, κλινικά συμπτώματα που υποδηλώνουν οξεία ιογενής ηπατίτιδα είναι μια προ-ικτερικά πονοκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων, κόπωση, ανορεξία, αρθραλγία, πιο σπάνια, επιγαστρική πόνος, εξάνθημα και πυρετός . Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να απουσιάζει.

Τα επιχειρήματα της διάγνωσης είναι: 1 - τη σημαντική αύξηση των τρανσαμινασών του ορού (> 20 Ν), 2-Απουσία λήψη του φαρμάκου, 3 - η παρουσία δείκτες της λοίμωξης: antiVHA IgM, HBsAg, IgM αντι-HBc τελικά.

6.2.10. Όταν σκεφτόμαστε τον υπολογισμό του χοληδόχου πόρου πριν από ίκτερο (ίκτερος);

Τα σημάδια που υποδηλώνουν χολολιθίαση είναι οι εξής:

1. πόνος στο επιγάστριο ή του δεξιού άνω τεταρτημορίου που υποδηλώνουν χοληφόρων κολικός (βλέπε. Κεφ. 6.16.6) πριν από 24 ή 48 ώρες σε ίκτερο?
2. Πριν από πυρετό και ρίγη που εμφανίζονται με το λήγοντα του πόνου?
3. σημάδια χολόσταση.

Η τριάδα των άλγος, πυρετός, ίκτερος δεν είναι πολύ ευαίσθητο (10% των ασθενών), αλλά πολύ συγκεκριμένες. Υπάρχει συχνά μια παροδική αύξηση των τρανσαμινασών (5 έως 20 Ν).

6.2.11. Όταν σκεφτόμαστε τον καρκίνο του παγκρέατος ή του χοληδόχου πόρου πριν ίκτερος;

Σημάδια που υποδηλώνουν των νεοπλασματικών απόφραξη του χοληδόχου πόρου είναι: 1 - τη σταδιακή εμφάνιση του ίκτερου? 2 - κνησμός, 3 - όχι διαγραφή του ίκτερου? 4 - ψηλάφηση του απόφραξη της χοληδόχου κύστης αν μεγάλο κάθισμα στην κυστική-ηπατική συμβολής.

6.2.12. Γιατί οι ΗΠΑ είναι αναγκαία σε περιπτώσεις ίκτερου;

Σε περίπτωση χολοστατικός ίκτερος, που καθορίζεται από μια ειλικρινή ίκτερου με αυξημένα ένζυμα χολόσταση, η ταυτοποίηση με υπερηχογράφημα των χοληφόρων υπογράψουν διάταση εμπόδιο για την εξωηπατική χοληφόρων. Ωστόσο, η ύπαρξη των μη διασταλμένες χοληφόρων απόφραξη δεν αποκλείει ελλιπείς ή εγκαταστάθηκε πρόσφατα.

Η EUS που μεταφέρουν τον καθετήρα υπερήχων in situ επιτρέπει τη λεπτομερέστερη ανάλυση των τοίχωμα του εντέρου και των γειτονικών κατασκευών (παγκρέατος, χοληδόχου πόρου, της χοληδόχου κύστης, των γαγγλίων).

Cholangio MRI απαιτεί εξοπλισμό που δεν είναι ακόμη διαθέσιμα παντού.

6.2.13. Τι είναι ενδοσκοπική cholangiography οπισθοδρόμηση;

ERCP γίνεται μετά από καθετηριασμό της papilla από duodenoscopy. Η θόλωση του χοληδόχου συστήματος, η έγχυση κατά τη ροή της χολής, είναι τεχνικά εφικτό, στο 95% των περιπτώσεων. Είναι δύσκολο γίνεται για τη διάγνωση, αλλά επιτρέπει σφιγκτηροτομή ενδοσκοπική χειρουργική τομή των θηλώδες διεύρυνσης στόμιο, για να εξαχθεί πέτρες ή να εισάγετε ένα προθέσεων.

6.2.14. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ERCP;

Οι κυριότερες επιπλοκές της ERCP (5%) είναι οξεία παγκρεατίτιδα και χολαγγειίτιδα, και σε περίπτωση αιμορραγίας σφιγκτηροτομή και διάτρηση.

6.2.15. Τι transparietal cholangiography;

Διηπατικής παρακέντηση διατοιχωματική cholangiography είναι ένα ενδο-ηπατική χοληδόχου πόρου στο ήπαρ και η μετάγγιση σκιαγραφικό μέσο. Χρησιμοποιώντας μια λεπτή βελόνα επιτρέπει ένα υψηλό ποσοστό επιτυχίας, ακόμη και αν δεν είναι διεσταλμένες τις ενδοηπατικός χοληφόρων. Οι κύριες επιπλοκές της διηπατικής cholangiography είναι choleperitoneum και hemoperitoneum.

6.2.16 Όταν μπορεί κανείς να εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των χοληφόρων;

Η cholangiography οπισθοδρόμησης και διηπατικής συμβάλει στην αποσαφήνιση της αιτίας της ίκτερο ή χολοστατικός anicteric και την πιθανή θεραπεία intraluminally. Η ένδειξη για την διάγνωση έχει μειωθεί σημαντικά υπέρ των υπερηχογραφία και μαγνητική τομογραφία της ουροδόχου κύστης.

6.2.17. Ποια είναι η στρατηγική εξερεύνηση σε περίπτωση ανεξήγητης ίκτερος;

Υπέρηχος εξέταση είναι απαραίτητη. Η αξονική τομογραφία είναι η καλύτερη μη επεμβατική.

Αν το αγωγοί είναι διεσταλμένες ενδοηπατικός, μηχανικό εμπόδιο είναι σίγουρο. Μπορείτε να επιλέξετε να διευκρινίσει, με cholangiopancreatography οπισθοδρομική, διατοιχωματική cholangiography, ή ειδικά υπερηχογραφία. Ανάλογα με τα συμφραζόμενα, κλινικές, υπερηχογραφικές (χοληδόχου πόρου διασταλμένες βλάβη ή όγκου Χολοκυστίτιδα), την τοπική διαθεσιμότητα και η δυνητική θεραπευτική δράση (ενδοσκοπική, ραδιολογικών ή χειρουργική), επιλέξτε μία από αυτές τις μεθόδους της εξερεύνησης, διαγνωστικού ή σκοπό την επεξεργασία τους, ή θα επιλέξουν τη χειρουργική προσέγγιση.

Αν δεν είναι διεσταλμένες των αγωγών, προτείνουμε μια ενδοσκοπική υπερήχων, MRI cholangiopancreatography, ενδεχομένως, τη χολή αδιαφανείς περιοχές, εάν το πλαίσιο προσκλήσεων για μια μηχανική χολόσταση. Εάν η εκτύπωση είναι ένα ιατρικό χολόσταση, έκκριση, βιοψία ήπατος μπορεί να βοηθήσει τη διάγνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου